Historische Vereniging Wieringen
De historie van Wieringen, een uniek stukje Nederland
WelkomAgendaOver onsDat was Wieringen toenMarkante WieringersWieringer traditiesWieringer dialectExcursie NieuwsFavoriete LinksWebshopDigitaal Archief
Westerklief

  

Boerderij Simon BuijsDe boerderij van Simon Buijs op Westerklief, achter de Stien van Westerklief, nu grasland. De boerderij is gebouwd in 1853, eigendom van Simon Buijs, landman van beroep.

In 1867 wordt er een veiling gehouden. Pieter de Wit, landbouwer, wordt de eigenaar. In 1876 wordt er weer geveild. Pieter Lont, zeeman, later landman, met zijn kinderen Pieter, Klaas en Gerritje, wordt eigenaar.

De Hollenbalkerweg
In 1908 wordt de boerderij verkocht aan Antoon Keijzer, koopman en landman te Wieringen. Volgens het kadaster staat het huis aan de 'Hollenbalkerweg'. Dit pand wordt in 1920 verkocht aan Jan Rotgans, landman. Hetzelfde jaar wordt de boerderij gesloopt.


Bron: Verdwenen boerderijen van Wieringen. Het boek is verkrijgbaar via de webshop.
Boerderij Dirk Vet, WesterkliefAan de Hollebalgweg, nu schuin tegenover nummer 18 stond de boerderij van Dirk Vet. De eerst bekende eigenaar is volgens het kadaster Dirk Vet, opgevolgd door zijn zoon Pieter Vet. In 1881 is het huis afgebrand, niet duidelijk is hoever, want er blijft sprake van een huis. In 1888 worden twee bijgebouwen gesloopt, het hoofdgebouw blijft staan. Grietje Vet is dan de eigenaar.

'Het Ketsel'
Pieter Jansz. Lont, ook 'Lont Vet' genoemd wordt in 1910 de eigenaar. Vervolgens worden zijn ergenamen Jan Lont (Vet), visser, Pieter Lont en Gerritje Lont met Jacob Bruul, cafehouder, de eigenaren. Piet Lont was getrouwd met Antje Poel. Hij laat een huis aan de overkant op nummer 18 bouwen om te gaan rentenieren. Hij woonde daar tot zijn dood in 1932. De boerderij is in 1939 gesloopt. De laatste jaren woonden er meerdere gezinnen in. De boerderij werd 'Het Ketsel' genoemd, dat betekent volgens kleindochter Grietje 'het kasteel'. 


Lees meer over de dorpen en buurtschappen op Wieringen, 
lees meer...

Op de Hoogte
Boeken
Korte films over Wieringen
De Haukes
Westerland
Quarantaine
Noorderbuurt
Hippolytushoef
Hollebalg
De Hoelm
Westerklief
Oosterklief
Elft
Noordburen
Stroe
Smerp
Vatrop
Oosterland
Den Oever
Polder Waard Nieuwland
WelkomAgendaOver onsDat was Wieringen toenMarkante WieringersWieringer traditiesWieringer dialectExcursie NieuwsFavoriete LinksWebshopDigitaal Archief