Historische Vereniging Wieringen
De historie van Wieringen, een uniek stukje Nederland
WelkomAgendaOver onsDat was Wieringen toenMarkante WieringersWieringer traditiesWieringer dialectExcursie NieuwsFavoriete LinksWebshopDigitaal Archief
Quarantaine


Op weg naar Quarantaine. We komen aan de Waddenzee, we zien de visserscheepjes op zee, de mooie Waddenzee met dat mooie zuivere water, want dat is het. Door een wegpad gaan wij verder, hieraan de boerderij van Jan Kooij en Trijntje Snooij en ook van Piet Mulder en tante Liep van Dam.

Quarantaine, het huis van de familie RumpDe boerderij bewoond door Pieter Wiegman en Maartje Takes. Deze boerderijen zouden in veel latere jaren een rol spelen bij de recreatie (nu in 2014 al vele jaren een camping). Het gezin van de oude Bertus Wiegman woont tegenover deze boerderijen. De grote gebouwen en grote oppervlakte van grond, van de Quarantaine waren onder toezicht van wat de Wieringers noemden een bewaarder. Deze marineman Herman Rump geheten, een heel vriendelijk en beleefde man, heeft zich goed aangepast op Wieringen. Hij woont met gezin in een zeer groot diensthuis. Alle gebouwen zijn uiterst goed verzorgd en wit geschilderd. Germen Kuut met vrouw Jansje wonen in geheel nieuwe woning. Germen, Bertus en Piet Mulder werken in dienstverband bij het Rijk bij de bewaarder.

Fragment uit 'Leven en werken toen Wieringen nog een eiland was', herinneringen uit de jaren 1900 - 1925 door C. Metselaar.

Pesthuizen op Quarantaine

Deze inrichting, welke op de zuidwestelijke punt van het Eiland ligt, en door de Eilanders doorgaans met den naam van "de Pesthuizen" bestempeld wordt, werd hier ten jare 1806 gesticht, op eene oppervlakte van ruim 11 bunders. Over het algemeen wordt van deze inrichting weinig gebruik gemaakt; nog thans bewees zij, tijdens het woeden van de cholera in Noordelijk en Oostelijk Europa, belangrijke diensten. Voor ruim 25 jaren, stierven aldaar meer dan tweehonderd Paltzers, aan evengenoemde ziekte, welke op de begraafplaats te Westerland ter aarde werden besteld.

In deze Quarantaine-Inrichting, welke door een houten rasterwerk van den publieken weg is afgesloten, vindt men de woningen voor den Intendant, Geneesheer en Pakhuismeester; een lazaret- of ziekenhuis, een magazijn, en een paar loodsen of pakhuizen. De Geneesheer houdt echter hier geen bepaald verblijf, maar wordt, des nodig, van het Nieuwe Diep ontboden. Van de Quarantaine-Inrichting begeven wij ons oostwaarts langs de Noordgesterweg, (aldus genoemd naar het gehucht van dien naam, dat nu aan onze rechterhand ligt), en den Buurtweg, die bijna Zuidwaarts loopt, naar den Koningsweg, die ons leidt naar Westerland.

Fragment uit 
F. Allan - Het Eiland Wieringen en zijne bewoners.

Lees meer over de dorpen en buurtschappen op Wieringen, lees meer...

Op de Hoogte
Boeken
Korte films over Wieringen
De Haukes
Westerland
Quarantaine
Noorderbuurt
Hippolytushoef
Hollebalg
De Hoelm
Westerklief
Oosterklief
Elft
Noordburen
Stroe
Smerp
Vatrop
Oosterland
Den Oever
Polder Waard Nieuwland
WelkomAgendaOver onsDat was Wieringen toenMarkante WieringersWieringer traditiesWieringer dialectExcursie NieuwsFavoriete LinksWebshopDigitaal Archief