Historische Vereniging Wieringen
De historie van Wieringen, een uniek stukje Nederland
WelkomAgendaOver onsDat was Wieringen toenMarkante WieringersWieringer traditiesWieringer dialectExcursie NieuwsFavoriete LinksWebshopDigitaal Archief
OosterkliefToen Oosterklief 4, nu nabij Oosterklief 15 en weiland. Vroeger stond daar de boerderij van Cornelis Bekendam en later van de familie Strand en Ruijter. Volgens het kadaster is Sijtje Robbers, weduwe van Barend Bekendam en boerin te Wieringen, in 1832 de eigenaar.


Dat betekent dat de boerderij al eerder is gebouwd. Na Cornelis Bekendam en Dirk Bekendam wordt Trijntje Wagemaker, weduwe van Dirk, eigenaar. Het is dan 1861 en Trijntje is ondertussen huisvrouw van Weert Poel. In 1883 wordt de boerderij ingrijpend verbouwd en in 1887 voor 5/8e deel verkocht aan Simon Strand en Maartje Everts.

Familie Strand en Ruijter
Neeltje Strand en Pieter Mulder krijgen 1/8e deel, evenals Maartje Strand en Fok Langedijk en Gerritje Strand en Cornelis Ruijter.

Pieter Mulder
In 1938 wordt Pieter Mulder eigenaar. Ondertussen is het een oud gebouw en het zou in 1948 gesloopt zijn. Het huis komt nog wel voor op de kadasterkaart van 1948. Er wordt een nieuw woonhuis naast gebouwd.


Oude boerderij
Op de foto staat de achterkant van de oude boerderij en op de achtergrond net nog het nieuwe huis. Volgens Jo Daan in haar boek 'Wieringen land en leven in de taal', wordt er een nieuwe stal met berging gebouwd. Die is te zien op de foto. Helaas is ook dit gebouw ten prooi gevallen aan de tijd en gesloopt. 

Bron: Verdwenen boerderijen van Wieringen. Het boek is verkrijgbaar via de webshop.

Lees meer over de dorpen en buurtschappen op Wieringen, lees meer...

Op de Hoogte
Boeken
Korte films over Wieringen
De Haukes
Westerland
Quarantaine
Noorderbuurt
Hippolytushoef
Hollebalg
De Hoelm
Westerklief
Oosterklief
Elft
Noordburen
Stroe
Smerp
Vatrop
Oosterland
Den Oever
Polder Waard Nieuwland
WelkomAgendaOver onsDat was Wieringen toenMarkante WieringersWieringer traditiesWieringer dialectExcursie NieuwsFavoriete LinksWebshopDigitaal Archief