Historische Vereniging Wieringen
De historie van Wieringen, een uniek stukje Nederland
WelkomAgendaOver onsDat was Wieringen toenMarkante WieringersWieringer traditiesWieringer dialectExcursie NieuwsFavoriete LinksWebshopDigitaal Archief
Noorderbuurt

 

Verdwenen boerderij Sijmon Keijzer, vroeger Noordgesterweg, nu erf Nooderbuurt 4De schrijver laat u nu meewandelen door de Noorderbuurt richting Quarantaine, links van de Westerlander (laan) een oude boerderij waarin de schuur en zeegrasperserij, in het woongedeelte het gezin Herman Koster en de familie Piet Bakker, de eigenaar van de boerderij is Minnes.

Rechts zal binnen korte tijd de kaasfabriek 'Klein Begin' worden gesticht. De familie Jan Wiegman woont in de boerderij links, Willem Vermeulen en Trijntje Doves wonen in een klein huisje rechts. Deze vrouw zou in veel latere jaren om het leven komen door een bom in de Tweede Wereldoorlog. Kees Vermeulen en Geertje Zomerdijk even verder in een oud stolpje. In de boerderij verder het gezin Klokman en boer Kees Vermeulen. Ver achter in het land de familie Albert de Wit. Links op de hoek in de bocht van de weg, ook weer een klein boerenbedrijfje van Kees de Wit en Antje Halfweg.

Grebbe
Een zeer oude boerderij waarin de weduwe Russelman getrouwd met Gerrit Keizer, in de zeventig waren de oudjes bij dit huwelijk, zij zouden hun twaalfeneenhalve huwelijksdag wel vieren. Weer een boerderij bewoont door Aldert Minnes en aan de andere kant een grote woning, bewoners Teun Takes en Trijntje Asjes, deze bedrijven andere zaken. Het grote pakhuis hier met zeegrasperserij is van vader Hannes (Hannes ode Noord) die heeft met zijn vrouw Antje Duijnker een mooi huisje betrokken naast de winkel en doet het nu wat kalmer aan. Hoog gebouwd op de daar oplopend grond de boerderij van Piet Koorn met zoon en huishoudster Anna Kok, Koorn is een groot landeigenaar. Verder een oude booerderij bewoond door de gezinnen Jan Scheltus en Keizer, bekend onder de naam, kleine Keizerke. Dan de boerderij genaamd Grebbe het bedrijf van Kees van Liep van Dam. Mulder is getrouwd met de dochter van Trijntje van Piet Koorn. Ver in het land het boerenplaatsje van Jan Vermeulen, de kater. Dat vanwege zijn uiterlijk, wat wel geleek op dat van de poes. In een huisje heel ver in het land woont alleen aan een landbinnenpad, de oude Sprenkeling, een soort wonderdokter. Kees Bais en familie in een gewoon huis niet zo ver van de weg.

Lees meer over de dorpen en buurtschappen op Wieringen, lees meer...

Op de Hoogte
Boeken
Korte films over Wieringen
De Haukes
Westerland
Quarantaine
Noorderbuurt
Hippolytushoef
Hollebalg
De Hoelm
Westerklief
Oosterklief
Elft
Noordburen
Stroe
Smerp
Vatrop
Oosterland
Den Oever
Polder Waard Nieuwland
WelkomAgendaOver onsDat was Wieringen toenMarkante WieringersWieringer traditiesWieringer dialectExcursie NieuwsFavoriete LinksWebshopDigitaal Archief