Historische Vereniging Wieringen
De historie van Wieringen, een uniek stukje Nederland
WelkomAgendaOver onsDat was Wieringen toenMarkante WieringersWieringer traditiesWieringer dialectExcursie NieuwsFavoriete LinksWebshopDigitaal Archief
Boerderij van Geertje Rotgans


Op de volkstuinen aan de Kremersweg stond de boerderij van Geertje Rotgans

Waar nu de volkstuinen zijn gelegen, aan de Kremersweg te Hippolytushoef stond een prachtige Wieringer boerderij. Het is een boerderij die in de 19e eeuw vele eigenaren kent. De boerderij lag oorspronkelijk aan een viervoetspad, net buiten het dorp, met de buitengrens de Nieuwstraat en Zandburen.

Boerderij Geertje Rotgans, Kremersweg HippolytushoefDe Kremersweg bestond toen nog niet. Een viervoetspad is een pad waar een paard en een wagen over kunnen rijden. Het aantal ‘vier’ in de naam komt vanwege de vier benen van een paard. Er waren op Wieringen ook tweevoetspaden, die waren alleen begaanbaar voor mensen.

Simon ten Bokkel en Aaltje SmitNeeltje de Jong
In 1832 staat hier reeds een boerderij, die eigendom is van Geertje Rotgans, weduwe van Simon Klaasz. Smit, overleden in 1828. Geertje, was een van de acht kinderen van Louris Janz. Rotgans en Antje Meijerts Wagemaker. In 1860 wordt zoon Klaas eigenaar van de boerderij. Wanneer hij overlijdt gaat de boerderij over naar zijn weduwe Ariaantje Wagemaker. In 1886 wordt Cornelis Smit, zoon van Klaas en Ariaantje eigenaar. Tien jaar later, in 1896 koopt Neeltje de Jong, echtgenote van notaris H.A.J. van der Speck Obreen samen met meerdere mensen het pand. Neeltje wordt voor de helft eigenaar. De andere helft gaat over in vele handen, Cornelis Smit, van beroep landman, Jacob Smit en Jacob C. Smit, beide arbeider van beroep, Cornelis Scheltus, kastelein, Simon ten Bokkel en Klaas ten Bokkel, beide visserman, Maartje Smit echtgenote van Cornelis Tijsen, Geertje Smit echtgenote van Nan Heijblok en Ariaantje Smit echtgenote van Cornelis Cornelisse. Zij zijn allen eigenaar van de andere helft.

Sloop
In 1924 wordt Jacob Smit alleen eigenaar van de boerderij, opgevolgd door zijn weduwe Suzanne Vlam en zoon Cornelis Smit. Omdat het pand behoorlijk in verval is geraakt, wordt de boerderij in 1948 gesloopt. Bij de sloop komen nog een waterput en een regenwaterbak tevoorschijn. De laatste van binnen met tegeltjes voorzien. Een regenwaterbak werd gevuld door het regenwater wat van het pannendak kwam. De dakgoot en de waterbak waren dusdanig met elkaar verbonden dat de bewoner de verbinding open zette wanneer de regen vanuit het zuiden kwam. Regen vanuit het noorden was en is op Wieringen namelijk te zout voor drinkwater en het bereiden van voedsel.

Bron: Verdwenen boerderijen van Wieringen.

De Historische Vereniging Wieringen heeft een diversiteit aan boeken en genealogiën in boekvorm en op cd / dvd, uitgegeven. In de webshop vindt u alle titels die vanaf 1989 zijn uitgeven. In de webshop vindt u alle verkrijgbare boeken:
 lees meer in de webshop...

 
Volg de Historische Vereniging Wieringen op Facebook

Wieringen, een voormalig Zuiderzee eiland
Boerderij van Geertje Rotgans
100 jaar ijsclub Voorwaarts Den Oever
Villa Waterkeer Westerland
Scheepsramp 1908
Wier rond Wieringen
Johannes Takes wierhandelaar
Heidense kapel Stroe
Aankoop en demping Gasthuissloot Den Oever
Wieringer Courant 100 jaar
Restauratie kerk en toren Oosterland
Visdrogerij Vatrop
De boerderij van Tijsen te Westerland
Koninklijk bezoeken aan Wieringen
Wieringer type boerderij
Mandoline orkest Oost Wieringen
Varkensgrasweg 7 Westerland
Wieringer begrafenis vanuit Wieringer Eiland museum Jan Lont
Amusement op Wieringen
Doopsgezinde Vermaning Hippolytushoef Wieringen
WelkomAgendaOver onsDat was Wieringen toenMarkante WieringersWieringer traditiesWieringer dialectExcursie NieuwsFavoriete LinksWebshopDigitaal Archief