Historische Vereniging Wieringen
De historie van Wieringen, een uniek stukje Nederland
WelkomAgendaOver onsDat was Wieringen toenMarkante WieringersWieringer traditiesWieringer dialectExcursie NieuwsFavoriete LinksWebshopDigitaal Archief
Kieken op Wieringen

 

Kieken op Wieringen

De Historische Vereniging Wieringen heeft in de loop der jaren  al vele jaren boeken over de historie van Wieringen uit gegeven. Dit jaar presenteert de vereniging tijdens de Flora- en Visserijdagen, haar nieuwe boek ‘Kieken op Wieringen’. Het boek, dat 350 afbeeldingen telt, geeft een tijdsbeeld van Wieringen over de periode 1920-1950. De samenstellers van het boek, Henk Braad, Jan Conijn en Tan Lont-Lont hebben met grote zorgvuldigheid een keuze gemaakt uit hun eigen particuliere verzameling, aangevuld met foto’s uit het archieven van de Gemeente Wieringen en Historische Vereniging. 

Tan Lont-Lont, Henk Braad en Jan Conijn auteurs Kieken op Wieringen

De vereniging heeft al eerder een boekje uitgegeven met dit onderwerp, daarin is de periode 1950-1970 vastgelegd. ‘Van dat boekje, wat inmiddels is uitverkocht, zijn er veel verkocht. Dat bracht het bestuur op de gedachte om opzoek te gaan naar mensen die een fotoboek over de periode 1920-1950, konden samenstellen. De vereniging heeft veel mensen met kennis van de Wieringer historie binnen de gelederen, maar dan is de vraag of deze mensen, die je op het oog hebt, ook willen. We vonden Henk Braad, Jan Conijn en Tan Lont-Lont bereid om zich hiervoor in te zetten. Zij hebben zelf een grote verzameling aan foto’s en ansichtkaarten en niet te vergeten de kennis om te weten wie er op de foto’s staan’, vertelt Gerard Numeijer, voorzitter van de Historische Vereniging. ‘Het is een waardevol boekwerk geworden. Bij het bekijken van de foto’s en het lezen van de bijbehorende teksten zullen de oudere lezers herinneringen kunnen ophalen aanvroeger tijd en de jongere zullen zich verbazen over hoe Wieringen vroeger was in de tijd van hun ouders en grootouders’.

Het is geen geschiedkundig boek maar het geeft een indruk over de periode waar het niet van alledag was dat er iets op een glasplaat werd vastgelegd. De vereniging krijgt de laatste jaren met enige regelmaat oude foto’s aangeboden, zo ontving de club vorig jaar de glasplaten van fotograaf Rump uit Hippolytushoef. De glasplaten, die de vereniging uit handen van kleinzoon Herman Rump mocht ontvangen, waren al enigszins aangetast door de tand des tijd. De reden dat er besloten is bijna alle foto’s, die een prachtig beeld geven uit de jaren ’20 van de vorige eeuw, te laten afdrukken. Ook uit deze collectie zijn foto’s afgedrukt in het boek. ‘We zijn twee jaar geleden begonnen met verzamelen, niet intensief maar wel gestaag. We hebben eerst gekeken in onze eigen verzameling, kijken wat leuk is te plaatsen. Dan valt op dat er diverse afbeeldingen al in verschillende boeken of publicaties staan, die vielen dus af. Daarna hebben we gekeken in het Gemeente archief. Om kleine teksten en aanvullingen bij de foto’s te plaatsen hebben we gebruik gemaakt van de Wieringer Courant’, vertelt Henk Braad.

Het boek begint bij van Ewijcksluis en eindigt bij het Monument op de Afsluitdijk. In het laatste gedeelte van het boek staan diverse foto’s van de bevrijdingsfeesten, verenigingen, revues en muziekbands. ‘Die foto’s waren moeilijk in te passen in de route van het boek, waarop we hebben besloten er een apart hoofdstuk van te maken want het is wel Wieringen in die periode’. In het schiften van het materiaal zat het meeste werk, het viel het drietal niet mee om binnen de afgesproken aantallen bladzijden, foto’s en periode te blijven. Hun collectie is zo groot dat nog een boek geen enkel probleem zou zijn. ‘Met de ansichtkaarten hadden we nog wel eens een struikelblok met het poststempel, dat bijvoorbeeld afgedrukt was met het jaartal 1960, maar waar een afbeelding op staat uit 1940. Vroeger werd er niet op elk moment een nieuwe kaart gedrukt, eerst de oude kaarten verkopen. Een soort gelijk euvel heeft die periode trouwens ook met de afbeeldingen op de foto’s.  Er staan soms mensen op de foto met de kleding uit die tijd maar met de kap van opoe op het hoofd of een tas in de hand die ook niet werd gebruikt in die tijd. Aan dat soort dingen kun je zien dat mensen in die tijd niet gewend waren om op de foto te gaan’, vertelt Lont-Lont.

Naast de presentatie van het nieuwe boek, is er op de zolder van de Bolder een foto expositie te zien over de muziekvereniging Harmonie, met haar 120 jaar de oudste vereniging op Wieringen, en er is een collage van foto’s te zien over het eerder verschenen boek ‘Verdwenen Boerderijen’. Tevens is er een stand van de vereniging ‘Aak’ en zullen er etsen van Pauline Vos te zien zijn. De overhandiging van het eerste exemplaar aan een bekende Wieringer zal zaterdag 1 september om 14.00 uur plaatshebben op de nettenzolder van de C.I.V, de Bolder op het Haventerrein in Den Oever. De presentatie zal muzikaal worden ondersteund door de muziekvereniging Harmonie. Het boek is inmiddels uitverkocht.

Filmavond over Wieringen
25 jaar bestaan H.V.W.
Vikingsporen op Wieringen
Verzoek van Texel
Vikingen op Wieringen?
Bezoek Koningin Beatrix aan H.V.W.
Kieken op Wieringen
Benoeming Ere leden
WelkomAgendaOver onsDat was Wieringen toenMarkante WieringersWieringer traditiesWieringer dialectExcursie NieuwsFavoriete LinksWebshopDigitaal Archief